sobota 26. května 2018

Fibichova Nevěsta messinská v Plzni

VÁCLAV BEČVÁŘ


6. repríza Nevěsty messinské 25. 5. 2018 v Plzni přinesla o poznání jistější výkon Kateřiny Jalovcové než tomu bylo při jejím prvním vystoupení v této roli 10. dubna 2018. Jalovcová disponuje krásným hlasovým materiálem, roli kněžny vytváří poměrně přesvědčivým způsobem - je velmi mladá a její synové Manuel a Cesar v podání Jiřího Kubíka a Tomáše Černého jsou ale o generaci starší a to ruší celkový vizuál inscenace.







Don Cesar Tomáše Černého rozhodně tento večer mile překvapil, i jeho výkon vyzrál a mohl se pochlubit dobře znějící střední i vyšší polohou. Muzikální Petra Šimková Alvarez obdařila svojí Beatrici nádherným legátem, Josef Kovačič a Tomáš Kořínek jako Kajetán a Bohemund bohužel nedosahují úrovně svých alternací. Až na pár zakolísání si počínal velmi dobře sbor i orchestr opery DJKT v Plzni, tentokrát pod vedením mladého dirigenta Josefa Kurfiřta.

Jen pár dní po plzeňském Hamletovi představení Fibicha si divák bohužel uvědomí rutinní styl režijní práce Martiny Otavy v posledních letech. Jeho inscenace nesou příliš mnoho společných prvků, v případě Nevěsty messinské  se Otava  ani nesnaží "pomoci" libretu O. Hostinského, které vrší jednu (těžce uvěřitelnou) náhodu za druhou. Např. klíčový výrok dona Cesara na adresu titulní hrdinky Isabelly "a prokleta buď tvoje tajemnost, jež zavinila vše, co stalo se!"  je v režii celkem nepovšimnut. 
Je rozhodně ctí plzeňského souboru, že znovu vzkřísil Fibichovu operu pro diváka, inscenace by si ale zasluhovala minimálně stejnou péči scénického nastudování, jaká bylo věnována hudebnímu nastudování.




Hodnocení navštíveného představení  25.5. 2018 : 70 %

Obrazový materiál byl uveřejněn se souhlasem DJKT Plzeň.


Žádné komentáře: