úterý 19. června 2018

Jedinečná Jennifer Larmore slaví kulatiny



    21. června oslaví významné životní výročí velká americká mezzosopranistka Jennifer Larmore. Narodila se v Atlantě ve státě Georgia a debutovala v r.  1986 v Opéra de Nice v Mozartově opeře La Clemenza di Tito. Na počátku své kariéry se specializovala na mozartovské a především rossiniovské role - její Cenerentola (Popelka), Isabella v Italce v Alžíru či Rosina (Lazebník sevilský) patřily k nejčastěji k rolím, do kterých byla nejčastěji – a po právu obsazovaná.  Její dobře rozjetou kariéru načas přerušila těžká choroba, kterou však zdárně překonala. Na čas se pak ještě vrátila k rolím koloraturního mezzosopránu a ve zralé fázi svého uměleckého života se dychtivě vrhla na dramatické role – zpívala s velkým úspěchem (a dobře !) Verdiho Lady Macbeth mj. ve Velkém divadle v Ženevě a Teatro Communale v Bologni a  také ztělesnila strhujícím způsobem Kostelničku v Deutsche Oper Berlín (v režii Christopha Loye a po boku Števy v podání českého tenorista Ladislava Elgra). Tato její kreace je zachycena též na DVD. S menším úspěchem se setkala její Cherubiniho Medea, ale docela nedávno nadchla hamburské publikum v hlavní roli klasické operety J. Offenbacha Krásná Helena.

La belle Helene - zdroj: youtube.com


Charakteristický hlas J. Larmore má svojí nezaměnitelnou osobitost a skutečně nejlépe se zabydlel v koloraturních rolích.  Pěvkyně též vytvořila postvy Carmen či Charlotte Massenetově Wertherovi, ale na tomto teritoriu její originální pěvecká dispozice tolik nezazářila. Její projev nese vždy znaky velkorysosti a  jisté nespoutanosti, její herecké podání rolí vám doslova vleze pod kůži. 


Lady Macbeth - zdroj: youtube.com


Larmore pořídila řadu vynikajících studiových nahrávek -  určitě za poslech stojí její Cenerentola (která v mnohém předčí i tak vynikající interpretky jako je Cecilia Bartoli či Joyce di Donato), natočila titulní roli v  Carmen, Lazebníka sevilského, Italku v Alžíru, Giulia Cesara od Handela, Orfea od Ch. W. Glucka či Romea z Belliniho opery I Capuleti a i Montecchi ad. Nezanedbatelný je její přínos při nahrávání méně známých belcantových oper pro ceněný label Opera Rara -  v rámci tohoto snažení bych vyzdvil její nahrávku role královny Alžběty I.  Rossiniho opeře Elisabetta regina d’Inghilterra či titulní postavu v jiné Rossiniho opeře Bianca e Falliero (postava Falliera).


Rossiniho Rosina - zdroj: youtobe.com


V Praze Larmore hostovala (koncertně několikrát), naposledy v r. 2014, český divák jí má možná v povědomí i jako strhující Gertrudu v Hamletovi (od A. Thomase) v přenosu z Metropolitní opery v r. 2010. 

                                                       Dalila  - zdroj: youtobe.com


Žádné komentáře: